Zoekfilter legen

Kunstenaars
Techniek
Stijl
Prijs

€0.00

Suzanne Brand

In de jaren 1997 t/m 2006 heb ik telkens een half jaar in Perú gewoond. Onder begeleiding van mensen van de Universiteit van Trujillo heb ik vogels getekend die ik zelf had gezien. Ik leerde hun namen aan de hand van zwart-wit tekeningetjes van Maria Koepke die de vogels van Líma tekende in de jaren 60, en aan de hand van het vogelboek van Venezuela waarin vooral de  noordelijke vogels te vinden waren. Sommige vogels zijn alleen maar eigen observatie met naast mij mijn trouwe vriend Nico en mijn lieve vriendin Gloria: beiden kenden de vogels van hun kinderjaren heel goed; ze vertelde me hoe ze deden en wat de mensen daarvan vonden. Gloria vertelde bij voorbeeld van een vogel die slecht nieuws brengt, malagüero, maar ik heb hem niet goed genoeg gezien om hem te kunnen tekenen – hij scheerde over het water als een ijsvogel, maar leek meer op een Vlaamse gaai die wat te veel was aangekomen.

Als ik in Nederland was las ik alles los en vast over vogels in het algemeen en die van Zuid-Amerika in het bijzonder. Als u van Toon Hermans houdt: de rupi-rupivogel bestaat echt. Hij verschilt enigszins van kleur in de verschillende delen van het grote oerwoud van Zuidamerika en ook de hoofdpluimveren die over zijn snavel vallen zijn verschillend van lengte, maar je kunt zien dat het broertjes zijn of hooguit neefjes die zijn uitgewaaierd in de selva. En alle houden ze er een klein harem op na van bescheiden chocolade-bruine vrouwtjes die nieuwsgierig achter hun haantje staat te koekeloeren – ik zag ze in een grote ecologische tuin aan de rand van Líma, dus misschien is hun gedrag in het oerwoud totaal anders. Want in het oerwoud ben ik niet geweest: ik heb de kustgebieden van Perú leren kennen, te voet, en meestal in gezelschap van genoemde vrienden, met hun familieleden en vrienden. En dat alleen van Líma tot de Noordgrens bij Ecuador, dat is de helft.

Die kustgebieden zijn vanaf de zee, dwz. van west naar oost: stranden met kiezels, rotsen en allerlei kleuren zand, een heuvelrij, daarachter vlakland geschikt voor landbouw, vooral suiker, en dan pas volgt de cordillera. Dat alles doorsneden door naar beneden denderende riviertjes die soms doorwaadbaar zijn maar vaak ook niet en die tijdens El Niño hevig overstromen.

In 2003 kreeg Venezuela een nieuw vogelboek, tien keer de omvang van het boek waarmee ik werkte, ik vond het pas op de terugweg naar Nederland. En Perú had opeens ook zo’n vogelboek, bijna net zo dik als dat van Venezuela, ik weet niet eens wie het maakten, het zag er heel wetenschappelijk uit met kaartjes en beschrijvingen van de biotoop, ik neem aan dat de San Marco Universiteit het heeft samengesteld. Mijn vogeltjes vertellen waar u ze kunt vinden en mocht u naar Perú gaan: let op zo’n mimosa-achtig boompje want vrijwel zeker komt u de zwart-glanzende lijstertjes tegen, of zo’n klein vliegenvangertje dat salte palillo heet omdat hij telkens klein sprongetjes maakt van het takje waarop hij zit. 

de bruine pelikanen in prachtkleed, acquarel, afmeting: 32x32,2x 

Suzanne Brand de bruine pelikanen in prachtkleed, el alcatraz, Pelecanus thagus en de blauwvoet...


€ 35,00
het echtpaar Peche of turtupilín, acquarel, afmeting: 32x32, 2x 

Suzanne Brand deze kleintjes zie je overal: het echtpaar Peche of turtupilín, Pyrocephalus...


€ 35,00
tussen de fruitbomen (guanábana en de tomatenboom, acquarel, afmeting met lijst: 32x32, 2x 

Suzanne Brand tussen de fruitbomen (guanábana en de tomatenboom, nog bloeiend en de vrucht...


€ 35,00
in een boom, acquarel, afmeting met lijst: 32x32, 2x 

Suzanne Brand in een boom waarvan ik de naam niet weet een steenuiltje en het honingvogeltje...


€ 35,00
tussen het riet van duinmeren, acquarel, afmeting: 32x32,2x 

Suzanne Brand tussen het riet van duinmeren: de cigüenuda, Himatopus mexicanus en de...


€ 35,00
suikerrietvelden, spaans cañaveral, acquarel, afmeting: 32x32,2x 

Suzanne Brand suikerrietvelden, spaans cañaveral (zoals Cape canaveral) met kustgebergte,...


€ 35,00
twee scholeksters, acquarel, afmeting: 32x32, 2x 

Suzanne Brand twee scholeksters, bij de León dormido iets ten zuiden van Líma, de...


€ 35,00
In het stadspark tussen de (witte)mimosa, acquarel , afmeting met lijst: 32x 32cm, 2x  

Suzanne Brand In het stadspark tussen de (witte)mimosa: de lijster tordo negro fino, Dives dives...


€ 35,00
langs het strand van Huanchaco, acquarel, afmeting met lijst: 32x32, 2x 

Suzanne Brand text:  langs het strand van Huanchaco, met een traditioneel rietbootje de...


€ 35,00
voor het (ex-)gevangenis-eiland El Fronton, acquarel, afmeting: 32x32, 2x 

Suzanne Brand voor het (ex-)gevangenis-eiland El Fronton de mantelmeeuw Larus dominicanus en...


€ 35,00